O Poháru ČR v rallye, aneb o co vůbec jde….

13. 05. 2014 20:15:29
Jde o koníček a jde o sport. I když zrovna nedávno jsem slyšel větu: „ jak to můžete nazývat sportem, když sedíte jenom v autě?“. Takový názor chápu a beru ho. Protože člověk, který nikdy žádný závod neabsolvoval, nemůže objektivně vědět, jak to bývá náročné a nejen fyzicky, ale i psychicky. V naší zemi má rallye mnohaletou historii. Již od vzniku prvních automobilů vzniká ve světě fenomén automobilních závodů, které se postupně dělily do jednotlivých kategorií. Tyto motoristické akce jsou důležité i pro automobilky, kterým přinášejí poznatky v oblasti vývoje automobilů. Řada špičkových jezdců jsou právě továrními jezdci národních automobilek.
Logo jezdců Poháru ČR v rally
Logo jezdců Poháru ČR v rally

V České republice je Autoklub ČR, jako člen mezinárodní organizace „Fédération Internationale de l ́Automobile“ (FIA), oprávněn řídit oblast automobilového sportu v České republice, a to v rozsahu FIA stanoveným (dále jen „výkon sportovní autority“). V ČR je organizováno několik domácích podniků, včetně mezinárodního mistrovství ČR v rallye a s účastí řady zahraničních posádek. Poslední klání posádek na Rallye Krumlov 2014 ukázalo, že i na náročných tratích máme jezdce, kteří se ctí reprezentují naši zemi.
Z řady známých jezdců v rally mohu jmenovat Romana Krestu, Jana Kopeckého,Václava Pecha, Romana Odložilíka, Antonína Tlusťáka, Josefa Petáka a řadu dalších. I při účasti našich posádek na zahraničních rallye máme řadu vynikajících jezdců, jako je například Martin Prokop nebo Jan Kopecký. Při konání domácích podniků v rallye mohou fanoušci vedle jezdců rallye sprintu najít i soutěžní skupinu jezdců Poháru ČR v rallye. Tato skupina jezdců zahrnuje jezdce, kteří si buď zápolení v rámci Poháru ČR oblíbili, nebo je pro ně finančně přijatelnější. Navíc je vhodným a také povinným rozjezdem rallyového soutěžení pro začínající jezdce, kteří si chtějí vyzkoušet své řidičské umění v podmínkách tratí a v rozsahu, jaký absolvují jezdci rallye sprintů.
Pohár ČR v rallye, se postupně utvářel z Českomoravského poháru v rally do dnešní podoby a lze jej datovat od roku 2006. Jezdci a jejich soutěžní vozidla musí splňovat řadu podmínek a požadavků k získání licence jezdců, tak i z hlediska předpisů a požadavků na konstrukci vozidel. Pravidla účasti na národních soutěžích zařazených do kalendáře rally v ČR jsou pro jezdce stanoveny v rámci národních sportovních řádů a podmínek stanovených FAS.
7.JPG

V rámci Poháru ČR je vyhlašován jednou ročně na základě dosažených výsledků vítěz Poháru ČR v Rallye. V historii konání Poháru ČR v rallye lze najít jména jezdců, kteří v současné době získávají velmi dobré výsledky nejen ve sprintrally na domácí půdě, ale také v mezinárodních šampionátech. Jejich jména včetně účasti na jednotlivých podnicích Poháru ČR můžete najít seřazené podle ročníku zde:http://www.rallyesport-pohar.cz/stranky/vysledky/2014
Divácky přitažlivou je i široká škála závodních vozidel a to i z důvodu, že řada aut patřících spíše do kategorie historických vozidel připomíná řadě fanoušků jejich dětství nebo jejich první vozidlo. Mezi závodními auty jezdců Poháru ČR tak můžete spatřit například vozy značky Škoda s motorem vzadu – 100L, 120S, 130RS, 130LR, ale i novější – Favority, Felície, Fabie a Octavie. Jsou zde zastoupeny i zahraniční značky, jako například Honda Civic, Ford Fiesta, Citroen Saxo a další.
16.JPG

Informace o dění ve skupině jezdců Poháru ČR, fotogalerie a zajímavé odkazy můžete nalézt zde: https://www.facebook.com/jezdcipoharucr?ref=hl
V letošním roce je naplánovaných několik podniků s účastí jezdců Poháru ČR. Bohužel, některé, byť by velmi oblíbené byly z různých důvodů zrušeny.
3.JPG

Prvním letošním podnikem Poháru ČR je účast v rámci 22. ročníku rallye sprintu Kopná, který se koná ve dnech 30.5.-31.5. 2014 v okolí Slušovic. Podle postupně zveřejňovaných informací bude tento závod opětovně divácky velmi přitažlivý nejen v kategorii rallye sprintu, ale i zastoupením jezdců Poháru ČR. Více informací naleznete zde : http://www.rallysprintkopna.cz/2014/index.php?section=novinky
A jako před každým takovým podnikem apeluji na bezpečnost. Je nutné mít neustále na paměti svou vlastní bezpečnost a rozum. Vždy si říkám, že mezi všemi bezpečnostními radami platí to nejpřirozenější: používat hlavu, poslouchat pokynů pořadatele a nestát v místech, která nejsou divákům určena a pořadatelem jako divácká určena. Zásadně nevstupovat do zakázaných zón a nebezpečných úseků. Hlavní zásady bezpečného chování jsem již zveřejnil na jednom ze svých předchozích blogů :http://pavelvrba.blog.idnes.cz/c/401789/Motorsport-a-bezpecnost.html

Co popřát jezdcům, pořadatelům, fanouškům a divákům, fotografům a kameramanům-prostě všem v té obrovské rodině?

- úspěšné starty a ještě úspěšnější dojezdy do cíle
- co nejméně poruch a technických závad
- ukázněné a bezpečnost dodržující diváky, kteří vědí, že je nutné poslouchat pořadatele a dbát na svou vlastní bezpečnost
- příjemné a přátelské prostředí v okolí závodů
- rozumnost a soutěžení s hlavou A všem krásné počasí.

Dále zveřejněno na motoristických portálech :
http://www.motormix.cz/rallye
http://www.griptv.cz/2014/05/o-poharu-cr-v-rally/

Malá ochutnávka závodních aut Poháru ČR:
1.JPG
2.JPG
4.JPG
5.JPG
6.JPG
8.JPG
9.JPG
10.JPG
11.JPG
12.JPG
13.JPG
15.JPG
17.JPG
18.JPG

Autor: Pavel Vrba | úterý 13.5.2014 20:15 | karma článku: 17.22 | přečteno: 709x

Další články blogera

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma článku: 16.55 | Přečteno: 728 | Diskuse

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1040 | Diskuse

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.56 | Přečteno: 983 | Diskuse

Další články z rubriky Sport

Petr Těthal

Pavel Kousal – skrytý „poklad“, zatím jen v ELH?

Sparta letos naplňuje očekávání a její hráči taktéž. Mě asi nejvíc překvapil Pavel Kousal. A to svojí komplexností a vlivem na hru.

27.3.2024 v 14:37 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 48 | Diskuse

Petr Těthal

MS v ledním hokeji divize IIIA

V Kyrgyzstánu se konalo MS jedné z nižších divizí (divize IIIA), pojďme se na tento turnaj podívat malinko blíž.

19.3.2024 v 14:44 | Karma článku: 7.04 | Přečteno: 199 | Diskuse

Petr Mašín

Iron Dad – První nádech svobody

První kapitola mé cesty na dlouhý triatlonový závod, Iron Man. O mém bezstarostném dětství a prvním horském kole, díky kterému jsem pochopil, že v životě budu chtít dál a výš.

16.3.2024 v 15:29 | Karma článku: 10.38 | Přečteno: 136 | Diskuse

Milan Macho

Fotbalové nůžky se rozevírají

Budíček! Probuďme se ze snu, že se úroveň české fotbalové ligy nějak výrazně zvedla. Fakta z Evropské ligy: Liverpool – Sparta 11:2, AC Milán – Slavia 7:3. Smutný rezultát měření sil zástupců české ligy s anglickými a italskými.

15.3.2024 v 19:22 | Karma článku: 14.22 | Přečteno: 329 | Diskuse

Petr Těthal

Play-off, baráž, systém prolínání soutěží… Co je nejvíce fér?

V ELH započaly vyřazovací boje. A jako každý rok zároveň s nimi začala debata o tom, kolik týmů by mělo postoupit do play-off a samozřejmě se stočí i řeč na baráž. 100 lidí = 100 názorů. Tady je ten můj.

15.3.2024 v 13:35 | Karma článku: 5.13 | Přečteno: 148 | Diskuse
Počet článků 811 Celková karma 23.03 Průměrná čtenost 715

Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.  
Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde :
https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com

 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...