Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jsou bolševici opět u moci

a bezohledně pošlapávají historii a její odkazy? K volbě nadpisu mého zamyšlení mě přivedl článek redaktora MF Dnes Petra Záleského s názvem „Dálniční záchodky uprostřed bojiště?“, ve kterém čtenáře informuje o postoji ŘSD

k plánované výstavbě dálnice D 35 vedoucí z Hradce Králové do Liberce.

Když jsem si onen článek přečetl, musel jsem dát jednoznačně za pravdu slovům redaktora o tom, že se musí udělat nevolno mnoha archeologům nebo fanouškům vojenské historie. Já bych jen jeho slova doplnil, že i každému slušnému člověku, co uznává vlastenectví a ctí oběti prusko-rakouské války 1866, nejen z řad vojáků, ale i civilního obyvatelstva.

Jako řidič a rozumně uvažující člověk chápu, že současná dopravní infrastruktura neodpovídá dnešní době a dálniční síť se musí budovat. Přesto vše, poněkud nechápu proč má ŘSD obrovský problém posunout navržené odpočívadlo s parkovištěm na vhodnější místo tak, aby byl výstavbou dálnice co nejméně narušen památkový ráz krajiny dotčené touto válkou. Jedná se tedy o zachování krajiny v přibližné délce 6 kilometrů.  Autor článku zmiňuje reakci ředitele hradecké pobočky ŘSD Marka Novotného o tom: „ že odsun odpočívky do jiné vhodnější lokality mimo centrální část památkové zóny není v žádném případě možný a proto byla žádost odpůrců stavby odpočívky zamítnuta. Podle něj by bylo přemístění odpočívky porušením norem pro vzdálenost odpočívadel. A navíc dálnice tudy stejně povede…“.

Když jsem si celý článek přečetl, nemohl jsem nevzpomenout na dobu 40 let totality, ve které obdobně zvěrsky k území zasaženého prusko-rakouskou válkou přistupovali komunisté. Ti totiž ve svých obludných a zvěrských představách plánovali postavit v prostoru památného lesa Svíbu (les Svíb – během dopoledne 3. července 1866 zde padlo kolem 5000 vojáků, z nichž je většina pohřbena právě v tomto lese) vybudovat velkokapacitní sklady pohonných hmot, což se jim nakonec nepodařilo.

Neochota a odmítání přemístění odpočivadla mimo centrální část památkové zóny ze strany královéhradecké pobočky ŘSD, ve mě vyvolává dojem bolševického a arogantního přístupu, bez ochoty hledat takové řešení, které by co nejméně narušilo odkaz mrtvých. Už jen úlisným a především nesmírně hloupým konstatováním, že "Například toalety, osvětlení i mobiliář mohou být navrženy ve stylu dané doby."

Podivuji se, jak bez ohledu na proklamace politiků o rovnosti práva prochází schvalovací proces takových staveb. Třeba i z pohledu běžného občana, který podstupuje složitý proces stavebního řízení jen proto, aby si na vlastním pozemku postavil dílnu, dům či garáž. A to vše mimo oblast památkové zóny.

V letošním roce uplyne 154 let od prusko-rakouské války. Tedy války, která trvala ve své podstatě velmi krátce. Možná někdo řekne: to už je dávno. A já se ptám, kolik je to generací?    Možná by si všichni současní papaláši měli uvědomit, že rok 1866 byl ve své podstatě počátek všeho, co následovalo -  I. a II. světová válka a nástup 40 let totality. Se všemi důsledky, které jsou patrné do dnes.

Specifikum nás Čechů, když řeknu je, že když přijde něco nového, tak to staré všechno odsuneme a začínáme od znova. Nejsme schopní mít tu kontinuální historii a vzít si z nějakého období to dobré a to špatné změnit, což je škoda. Protože jak se říká, národ, který nezná svoji historii, je nucený si ji zopakovat. Pokud by paměť národa nebo lidstva, byla lepší, tak jsem přesvědčený, že už by žádné války nikdy nebyly.
Přepis části rozhovoru z dokumentu České televize Muži z aleje mrtvých (2016) Martin Klika

Stejně tak, jako by si měli uvědomit, že v místech plánované dálnice a bezprostředním okolí umírali lidé.

Ztráty v bitvě u Hradce Králové byly obrovské. Na rakouské straně - 5700 mrtvých, 7500 pohřešovaných, 7500 zraněných a 22000 zajatých vojáků, 6000 koní, téměř 200 děl a přes 600 povozů. Spojenecký saský armádní sbor ztratil 130 mrtvých, 430 pohřešovaných, 900 raněných, 130 koní. Pruské ztráty byly mnohem menší - 2000 mrtvých, asi 300 pohřešovaných a 7000 zraněných vojáků, počet koní klesl téměř o 1000.

Odmítání návrhů Komitétu pro údržbu památek z války 1866, historiků a archeologů přichází navíc v době, kdy si připomínáme 30 let od znovuzaložení Komitétu 1866, jehož členové za své postoje a ochrany památek spojených s rokem 1866 byli pronásledováni a stíháni zrůdným komunistickým režimem.

Přesto nadále od představitelů Komitétu 1866, historiků, archeologů probíhá snaha o řešení dané situace. Nejlépe to shrnul šéf projektu vzpomínkových akcí Königgrätz 1866, pan Radek Balcárek:

Zkusíme všechny legální možnosti, jak tomu zabránit!
Masové hroby nejsou ničím výjimečným. Naposled se o tom přesvědčili v Rozběřicích, které leží jen několik stovek metrů odtud a kde nedávno při hloubení kanalizace vykopali ostatky vojáků.
Když se o záměru Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na konci loňského roku dozvěděl Komitét pro udržování památek z války roku 1866, okamžitě jednal. Obává se nenávratného zničení obrovského pietního místa, které je památkovou zónou. Poukazuje na zneuctění památky všech padlých.
„Samozřejmě chápeme stavitelské normy, každá z nich má však výjimky a pevně věřím, že tento případ výjimečný je. Ucelenost toho prostoru je klíčová, vždyť krajina se od bitvy nezměnila. Chápeme, že ji protne dálnice a pokrok rozhodně zastavit nechceme, ale plány odpočívadla by se rozhodně zastavit měly. Zkusíme všechny legální možnosti tomu zabránit,“

A já osobně jejich snažení nejen podpořím, ale rovněž budu sledovat postoje politiků na krajské a městské úrovni. Je to totiž báječná metoda k rozhodování voliče v následujících volbách. Jak přetaví slova, která jsem od nich slyšel na pietních místech do reality. 

Celému arogantnímu ŘSD bych si dovolil především jako daňový poplatník, který je živí, dát jen doporučení:

Aby se zamysleli nad svým přístupem a postoji. Aby totiž svým jednáním nekopírovali tehdejší komunisty a na jejich jména se nevzpomínalo se stejným opovržení, jako v případě Skladu hmotných rezerv ve Svíbu.
Ona se totiž informace o postoji všech zúčastněných, zcela určitě dostane i do zahraničí.

Oběti nesmyslné bitvy

 

Autor: Pavel Vrba | sobota 6.6.2020 14:15 | karma článku: 22,91 | přečteno: 1005x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 137x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

roztodivná víra řidičů a cyklistů, u kterých bych zavedl tělesné tresty. Obrazy zimního počasí zamrzlé krajiny a nejspíše i mozkoven řady jedinců, pokud tedy vůbec nějaký mozek mají.

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 811
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com