Akce pro dobrou věc, kterou velmi rád podpořím.

10. 08. 2017 12:30:00
Dne 2. září 2017 se v Děčíně koná závod v běhu, jehož cílem je podpora Vojenského fondu solidarity. Organizaci tohoto závodu si pod svůj štít vzal spolek Self Defense Division, z.s.

Jedním z hlavních organizátorů je Jiří Omaník, se kterým jsem měl o daném závodu možnost udělat velmi zajímavý rozhovor.

Jirko, tvé jméno je spojeno s mnohými aktivitami nejen jako vojáka z povolání, ale rovněž z řady pořádaných akcí i v rámci Vojenského fondu solidarity. Jsi i instruktorem spolku nadšenců v oblasti sebeobrany, další bojové a kondiční přípravy, pod názvem „Self Defense Division, z.s.“ a vedoucím projektu „SAR-DPT“.
Můžeš se čtenářům představit a více jim přiblížit, co v sobě skrývá Self Defense Division, z.s.?

Ahoj Pavle, tak jak už jsi řekl, jsem vojákem z povolání a působím u 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany v Liberci. Zároveň jsem předsedou zmíněného spolku. Spolek se zabývá širokým spektrem činnosti. Jako jsou například přednášky prevence kriminality na středních školách, kurzy a semináře sebeobrany pro ženy, školení sebeobrany pro posádky ZZS, výuka v obranné střelbě, ale také charitativní činností. Ale to je jen zlomek aktivit. V letošním roce jsme spustili projekt Dobrovolného pátracího týmu - „SAR-DPT“, který je zaměřený na pomoc PČR při aktuálním pátraní po pohřešovaných dětech a osobách, které jsou v přímém ohrožení života. V současné době máme navázanou spolupráci a součinnost s Krajským ředitelstvím policie Ústeckého kraje. Tento projekt plánujeme realizovat postupně do dalších krajů tak, abychom byli prospěšní co nejvíce lidem.

Vše, na čem se podílíte, je spojeno s fyzickou kondicí a se sportovními aktivitami. Co tě vedlo k uspořádání výše zmíněného závodu v Děčíně?

Tak primárně to, že jsme v Děčíně doma a máme pro běhání ideální podmínky v podobě cyklostezky a kaňonu řeky Labe. Sekundárně chci ukázat, že to nemusí být zrovna závod, kde je spousta cen, fotografů a komerce, ale je to možné pojmout i jako určitý „relax“ od všedních pracovních povinností a starostí, navíc spojený s možnou formou finanční podpory. Tento závod je o tom, že člověk finančně přispěje na dobrou věc, ale ještě se proto musí „zpotit“, což symbolicky znamená, že ví, proč to běží. Vzhledem k současné organizaci a podpoře, která se nám dostává od veřejnosti, jsme se rozhodli, že náš spolek „Self Defense Division, z.s.“, bude ročně pořádat běhy dva. Konkrétně se bude jednat o „Běh pro Vojenský fond solidarity“ a tím druhým bude „Běh pro Nadaci policistů a hasičů“. A protože to považujeme za velmi prospěšnou věc, a chceme z toho udělat tradici.

Tragické události v roce 2014, při kterých zahynulo 5 našich vojáků při teroristickém útoku v Afganistanu, mimo jiné ukázaly nejen do jisté míry sobectví, neúctu a nízké vlastenectví řady lidí, ale rovněž i potřebnost založení Vojenského fondu solidarity. Vojenský fond solidarity, který vnikl v poměrně nedávné době, respektive v roce 2015.
Jak sám vnímáš potřebnost takového fondu?

Tato tragédie se dotkla snad každého vojáka, mě osobně, nevyjímaje. Přeci jen jsme všichni bratři ve zbrani a jedna velká rodina. Byli lidé, kteří si uvědomovali jaký dopad má tato tragédie na rodiny těch všech padlých kluků, ale i na armádu jako takovou. Při výše zmíněné tragédii se objevilo také plno různých spoluobčanů, kteří živili mnohé diskuze na sociálních sítích naprosto nemístnými komentáři a slovními útoky. U nás se podle mého názoru vlastenectví objevuje sporadicky a řekl bych i pokrytecky. Většinou ho zaznamenáme v době, kdy hrajeme hokej..... a zrovna vítězíme.
Je to velká škoda, protože máme být na co hrdí, jak z naší minulosti, tak i současnosti.
Myslím, že třeba podpora Vojenského fondu solidarity, ale i nadace policistů či hasičů a záchranářů, má v dnešní době nezastupitelnou roli a jejich potřebnost je více, než na místě. Je to i o projevení úcty, kdy voják, policista či záchranář obětuje svůj vlastní život za druhé. Podle hesla : " jdeme tam, odkud ostatní utíkají".
Proto jsem taky rád, že můžeme přispět k propagaci a podpoře vojenského fondu solidarity, stejně tak, jak výše uvedené nadaci.

Náš rozhovor beru i jako jakousi formu pozvánky na tuto akci, adresovanou široké veřejnosti. Jaký program a možnosti plánujete pro účastníky, případně jak mohou tuto akci podpořit i diváci?

Běh pro Vojenský fond solidarity se uskuteční během Dne záchranářů, takže je se určitě na co těšit. Během dne bude probíhat spousta ukázek a prezentací IZS, včetně techniky. V blízkosti místa konání se nachází mnoho parkovacích míst. Nedaleký kemp, nabízí i možnost ubytování. Diváci všech věkových kategorií jsou vřele vítáni, podpora běžců je důležitá. Pevně ale věřím, že poběží i lidé, kteří běžně neběhají. Běh totiž není časově nijak omezen. Určitě se mezi lidmi najde velká spousta "srdcařů", kteří si přijdou zaběhnout krásných 5 km. Pro děti bude připraven 0,5 km dlouhá trať, kterou samozřejmě mohou běžet i rodiče.

Bohužel, na místě akce, nebude pro diváky možné přispět do Vojenského fondu solidarity. Jde nám o průhlednost a transparentnost, která je zajištěna možností přispění na registrační účet. Celý obnos, který se na něm bude nacházet, bude přeposlán na konto Vojenského fondu solidarity.

Bohužel, žijeme v době, kdy se řada takových dobročinných akcí, stává obětí podvodníků. Jakou mají dárci, zejména z řad diváků jistotu, že jejich darované peníze skončí tam, kde mají?

Účet, který jsme pro tuto událost zřídili, je transparentní a lze ho kontrolovat na stránkách Komerční banky. Celá částka na tomto účtu bude po skončení akce odeslána na konto Vojenského fondu solidarity.

Jirko, děkuji ti za tvůj čas, který jsi věnoval tomuto rozhovoru. Zároveň mě dovol popřát ti, aby se vše povedlo zorganizovat a celá akce přilákala spousty zájemců a milovníků sportu.

Použité fotografie jsou použity s laskavým svolení Jiřího Omaníka a Self Defense Division, z.s

Autor: Pavel Vrba | čtvrtek 10.8.2017 12:30 | karma článku: 15.11 | přečteno: 549x

Další články blogera

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma článku: 16.55 | Přečteno: 728 | Diskuse

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1040 | Diskuse

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.56 | Přečteno: 983 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Ladislav Pokorný

Vláda by měla zvážit nařízení, kterým bude stanoveno, že v Česku se už žije líp

Pan premiér se v médiích opakovaně vyjádřil, že díky vládě se občanům žije už jen lépe a že téměř vše bylo vyřešeno. Tuto skutečnost by však bylo vhodné vtělit do vládního nařízení, neboť je smutné, že ne všichni občané to chápou.

28.3.2024 v 16:51 | Karma článku: 32.28 | Přečteno: 479 | Diskuse

Jan Pražák

Mají mít staří lidé přednost?

Ráno jsem vstala levou nohou. Začalo to už předchozí večer, vnučka mi říkala do telefonu, že tam u nich přepadl nějaký mladý mizera staříka, který sotva chodil. Okradl ho a srazil na zem, až si ten pán pohmoždil ruku a odřel tvář.

28.3.2024 v 14:34 | Karma článku: 27.76 | Přečteno: 1636 | Diskuse

Jan Ziegler

Komunistický guru Marx byl vykořisťovatelem a hrubým člověkem

Na zakladateli vědeckého socialismu toho nebylo moc vědeckého a dělníky vůbec nemusel. Viděl v nich pouze nástroje (užitečné idioty), které svrhnou kapitalismus. Nenáviděl Židy a Slovany včetně Čechů.

28.3.2024 v 13:30 | Karma článku: 16.46 | Přečteno: 263 | Diskuse

Rudolf Pekař

Bacha na sváteční cyklisty

Začátek jara přináší nejen kvetoucí přírodu, ale také návrat cyklistů na silnice. Bohužel, spolu s nimi se objevují i tzv. sváteční cyklisté, kteří se chovají neopatrně a nezodpovědně.

28.3.2024 v 12:17 | Karma článku: 6.19 | Přečteno: 195 | Diskuse

Tomáš Vodvářka

Velký pátek jako příležitost

Už několik let je v "portfoliu" státních svátků i Velký pátek, který by mohl být vhodnou příležitostí k uvědomění si tzv. evropských hodnot, s nimiž se poslední léta mediálně žongluje.

28.3.2024 v 9:34 | Karma článku: 17.53 | Přečteno: 261 | Diskuse
Počet článků 811 Celková karma 23.03 Průměrná čtenost 715

Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.  
Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde :
https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...