Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

(V)očima diváka- Ta naše kněžna Vlasta.

Volné pokračování toho mého seriálu věnovaného vzpomínce na umělce, kteří se nám postupně vytrácejí z naší mysli. Lidé, známých tváří, obdivovaní, veřejně známí a s postupem času upadající v zapomnění.

Světla definitivně zhasla a opona se z nebes snesla a jména se z paměti pomalu vytrácejí. Prostě lidský osud, bez ohledu na to, jakého postavení, vzdělání a dalších pomíjivostí jsme v životě dosáhli.
To mé dnešní vzpomínání patří herečce, kterou mám již od dětství tak nějak zařazenou jako kněžnu. Nejen pro její krásu a jistou spanilost ve svých filmových či divadelních rolích….

Vždyť kdo by neznal film „ Prstýnek „ z roku 1945, ve kterém tak úžasně zahrála roli kněžny Andresové společně s dalšími velikány herecké rodiny, jako například Otomar Korbelář, František Smolík, Jaroslav Marvan, Ferenc Futurista a řada dalších.
Když někde vidím napsané její jméno nebo ho slyším, okamžitě si vzpomenu na další její herecké podání divadelní role Gizely v  „ Kočičí hře“ z roku 1974 Istvána Örkényho, kdy po boku Dany Medřické společně vytvořily neskutečný počet divadelních repríz. O této hře i Daně Medřické jsem psal zde.Jejím manželem byl rozhlasový režisér Josef Bezdíček (1900–1962), po jeho smrti se provdala v roce 1971 za herce Národního divadla Bohuše Záhorského (1906–1980).

A máte pravdu, to dnešní vzpomínání je na herečku Vlastu Fabiánovou.

Narodila se 29. června 1912 ve  Lvově ( dnešní Ukrajina) do rodiny bankovního úředníka. Po vypuknutí 1. sv. války se rodina přestěhovala do Prahy. Absolvovala dramatické oddělení pražské konzervatoře (1928 – 1932) u prof. Deyla a po absolutoriu v r. 1932 hostovala nejprve ve Švandově divadle a potom krátce v brněnském Státním divadle, kde také poznala svého prvního manžela, rozhlasového režiséra J. Bezdíčka a krátce působila v žižkovském divadle Akropolis. V letech 1932–1941 působila ve Státním divadle v Brně, odkud byla k 1.srpnu 1941 angažována jako členka činohry Národního divadla v Praze. Zde působila 40 let pod vedením řady režisérů (Karel Dostal, Antonín Dvořák, Jiří Frejka, Jindřich Honzl, Otomar Krejča, Miroslav Macháček, Jaromír Pleskot, Alfréd Radok, František Salzer) až do nuceného odchodu do důchodu v roce 1977.

Vedle svého hereckého povolání se Vlasta Fabiánová věnovala i pedagogické činnosti. Poměrně brzy začala vyučovat adepty herectví, nejdříve na Pražské konzervatoři (1947), poté na pražské DAMU, kde byla roku 1964 jmenována docentkou a později profesorkou.
Mezi její  velké filmové role nelze opomenout role, jako byla například  bytná v melodramatu „ Pohádka máje“ (1940),  princezna Luisa v „ Tanečnici „ (1943),  kněžna Ellén ve „ Velkém dobrodružství „ (1952) či lesní víla Rosavě ve „ Strakonickém dudákovi“  (1955).
Vlasta Fabiánová prožila celý svůj život v obrovském nasazení. Proto se její osudovou ranou stalo její předčasné penzionování v roce 1977, kdy nuceně opustila jeviště Národního divadla. V následujících letech pak ztvárnila řadu filmových a televizních rolí jako například „ Setkání v červenci „ (1977), „ Báječní muži s klikou“ (1978) nebo „ Velká filmová loupež “ (1986).

Její poslední rolí byla postava v televizním seriálu „ Dobrodružství kriminalistiky – epizoda Rekonstrukce) v roce 1989.

Její krása, ale i její aristokratické chování a umění hrát se jí stalo osudným. Tehdejší doba, protekčně dosazení rádoby umělci, kteří byli na druhou stranu zarputilými přisluhovači režimu vedle sebe nesnesli někoho, jako byla právě Vlasta Fabiánová. Bylo tedy otázkou času, kdy se jim podaří tuto herečku z Národního divadla vyštvat. 
Po smrti manžela Bohuše Záhorského v roce 1980, byla nucena se neustále dívat z okna na svého nevděčného bývalého chlebodárce.

Vlasta Fabiánová zemřela 26.6.1991, tedy 3 dny před svými 80 narozeninami a je pochována na Vyšehradském hřbitově v Praze v hrobě označovaném jako "Pomník českým hercům".

Dokument připomínající osud této herečky ve vzpomínkách herců a hereček naleznete   zde :

 

Epilog:

Když jsem začal zpracovávat tento seriál, netušil jsem, kolik informací a lidský propletených osudů umělců odhalím. Vzájemně propletených životních osudů připomínající spojené nádoby. Osudů zasažených svinstvem daným fanatickou bezpáteřní ideologií, závistí a prospěchářstvím. Ještě děsivější je ta naše nekonečná nepoučitelnost a nesmrtelnost onoho svinstva, které nevymizelo a je stále s námi.

V jednom z rozhovorů s Radovanem Lukavským ze dne 27. března 2003 mimo jiné zazněla i tyto slova:

Jeden řidič od filmového štábu, který vozil i Högra, mi kdysi vyprávěl, v jakém ustavičném kalupu můj starší kolega žije: představení v divadle, v noci natáčení, ráno zkouška, znovu natáčení, pak další představení... Jednou se ho zeptal, jestli má málo peněz, že se musí takhle honit. A Höger prý odpověděl: "Peněz mám dost, ale musím být pořád v obrátkách. Jakmile mi spadne řemen, je to můj konec."
Měl pravdu? Vyplnilo se to?
Představte si, že ano. Stalo se, že Vlastě Fabiánové šéf činohry, když odmítla výzvu, aby šla do důchodu, řekl: "V tomhle divadle si už nezahraješ!" Když se to od ní dozvěděl Höger, řekl, že pokud nebude hrát v Národním divadle Fabiánová, tak on také ne. A složil to. Vzápětí onemocněl a za pár dní umřel! Při pitvě zjistili, že jeho srdce už nebyl sval, ale jakási pěnová hmota, která zřejmě fungovala jenom proto, že byla v ustavičném chodu. Jakmile Höger vypnul, byl konec.                    Čerpáno zde:

Na letošním předávání cen Thálie převzal ocenění za celoživotní činoherní mistrovství herec Stanislav Zindulka, který mimo jiné řekl:

"Když jsem se dozvěděl o ocenění, napadlo mě, jakou by měl radost táta a jak pyšná by byla moje milovaná profesorka Vlasta Fabianová,"

 

 

K vytvoření této vzpomínky bylo čerpáno zde :     zde :

Předchozí díl tohoto mého seriálu naleznete zde:

Autor: Pavel Vrba | středa 1.6.2016 8:31 | karma článku: 21,04 | přečteno: 641x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03 | Přečteno: 740x | Diskuse| Ostatní

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma: 33,08 | Přečteno: 1041x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30 | Přečteno: 137x | Diskuse| Fotoblogy

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65 | Přečteno: 986x | Diskuse| Společnost

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

roztodivná víra řidičů a cyklistů, u kterých bych zavedl tělesné tresty. Obrazy zimního počasí zamrzlé krajiny a nejspíše i mozkoven řady jedinců, pokud tedy vůbec nějaký mozek mají.

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90 | Přečteno: 299x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Zkušenosti východu Evropy se SSSR nás naučily mnohé o Kremlu, míní Leyenová

26. dubna 2024  18:09

Díky hořkým zkušenostem, které mají země ze středu a východu Evropy se Sovětským svazem, se...

Po havárii na koloběžce skončil v řece, bezvládného muže museli oživovat

26. dubna 2024  17:24

Bezvládného muže vytahovali krátce po čtvrteční půlnoci policisté z řeky Svitavy v brněnských...

V bytě mám cizího muže, volal majitel strážníky. Vetřelce našli v posteli s pivem

26. dubna 2024  17:05

Neznámý návštěvník se ve čtvrtek odpoledne objevil muži v bytě na českobudějovickém sídlišti Máj....

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

  • Počet článků 811
  • Celková karma 25,05
  • Průměrná čtenost 716x
Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.   Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde : https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com