Pokrytectví, morální kázání, aneb když se to zrovna hodí……

31. 03. 2016 12:30:00
Možná díky událostem posledních dnů, jsem sáhl do archivu filmové tvorby třicátých a čtyřicátých let a pustil si dle mého názoru nadčasový film, ve kterém se zrcadlí povahová vlastnost předstírání, falše a pokrytectví.

Ono to vše tak nějak k lidstvu patří, je to naše odvrácená tvář a nikdy nikdo nemůže na 100% říci „Nikdy jsem nebyl pokrytcem“.
Hledáme-li význam slova pokrytectví, nejčastějším výkladem tohoto slova je rozpor mezi vědomým chováním jedince a jeho vnitřním přesvědčením. Důvodů takového chování je zcela určitě mnoho. Dokonce se domnívám, že některé z nich mohou být vedeny i dobrým úmyslem, třeba při návštěvě těžce nemocného člověka jemu a jeho blízkým nebudeme brát poslední naději. Vždyť kolikrát jsme použili slova, jako neboj, to bude dobrý, to se srovná, on se uzdraví.
Nicméně pokrytectví je především spojováno s negativním chováním a osobním prospěchářstvím. Mít ten klid a být za dobře se svým šéfem, přestože jsme přesvědčeni o jeho naprosté hlouposti a neschopnosti, což dokážeme říci většinou za jeho zády a v jeho nepřítomnosti. Pokrytectví spojené s lísáním se do přízně elitám všeho směru, s cílem vlastního zviditelnění nebo ukojení svého zpackaného a nepovedeného života či přemírou nízkého sebevědomí.
Osobně se domnívám, že nejschopnějšími pokrytci byli, jsou a budou herci a politici. Vždyť to nakonec mají v popisu práce, což ovšem nevylučuje, že někteří i v povaze. V některých případech se obě profese propojí, nejen tím, že se z herců stanou polici, ale někteří celoživotní politici mají přímo vrozené herecké nadání. Většinou to jsou jedinci, kteří na sebe umí strhnout pozornost, ale na druhou stranu nepoznají, že jejich původní komická postava se stává spíše postavou tragikomickou. Ale jim to zase tak úplně nevadí, protože vždycky najdou kolem sebe stejně pokrytecké jedince.
Tito pokrytečtí jedinci se znemožňují třeba tím, že mění své strany nebo se neváhají spojit i s těmi, které tak nedávno teatrálně kritizovali a zesměšňovali a to jen z jediného důvodu -aby jim zůstalo ono pověstné vrcholné místečko ve volené či vládní funkci. A čím více řvou a předvádí se, tím více se ve své podstatě sice znemožňují, ale zároveň i přežívají díky podpoře jim podobných poskoků a přitakávačů.

Říkají nám, že nejsme tolerantní, a mají pravdu, protože nejsme tolerantní ani k sobě navzájem. A nedejme se mýlit, naši politici se vůbec nezajímají o Islám, ale o petrolej a prodej obnošených zbraní.My jim to nemůžeme vytknout, neboť je sice máme za krátkozraké hlupáky, ale nesmíme to přiznat, protože jsme je zvolili. Navíc cítíme, že to jsou ti nejhodnější z nás, protože na slovo poslouchají jiné, kteří jim, sami bez tváře, odněkud nařizují. Tušíme, že odněkud, kde se hraje ruleta s fiktivními penězi, které ovšem někdy musí být podloženy naší prací, popřípadě životy. Čerpáno zde:


Poskoci a přitakávači nemusí být notně chytrými a myslícími bytostmi, vždyť myslet a vyhodnocovat informace včetně souvislosti po nich přeci nikdo nechce. Stačí jen bránit své zvolené ikony a to všemi prostředky.
Příkladem ideálně pokryteckého poskoka je jedinec, navíc zatížený třeba histrionskou poruchou osobnosti se všemi svými příznaky, kterými je sklon k teatrálnosti a dramatizování, labilní a povrchová emotivita, infantilní projevy, touha být středem pozornosti, vyžadování neustálého obdivu až po prudké afekty, včetně vyčítání, obviňování druhých osob, manipulace a pomstychtivosti.
Ve své podstatě je poměrně jednoduché tyto jedince odhalit- stačí se s nimi utkat v diskusi a dovolit si mít odlišný názor mnohdy se pak nestačí divit.

A tak jsem sledoval ten film, natočený v předválečném období roku 1937, v režijním podání Martina Friče „ Mravnost nade vše“. Nádherný film nejen díky obsazení řadou vynikajících herců, ať již Hugo Haase, Adiny Mandlové, Ladislava Boháče a dalších, ale rovněž nadčasovým mementem pokrytectví.

A snad na samotný závěr jeden obrázek:

Autor: Pavel Vrba | čtvrtek 31.3.2016 12:30 | karma článku: 36.32 | přečteno: 11269x

Další články blogera

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

dnes Vám budu vyprávět příběh kolegy z práce. Příběh, jehož autorem je sám život. Začátky mnohých bývají obyčejné a z počátku nezajímavé. Někdy však z prostých okamžiků vzniká hororový děj. Jako v tomto případě, kdy se ztratila

12.2.2024 v 19:00 | Karma článku: 16.55 | Přečteno: 728 | Diskuse

Pavel Vrba

Jako volič, daňový poplatník, ptám se vrchnosti

kdy už přestane dělat z lidí hlupáky. Jako volič a daňový poplatník nestačím zírat. Ze všech těch podivností plných pokrytectví a neřešení života obyčejných lidí. Kolik jsem už slyšel úlisných a falešných prohlášení za 30 let.

5.2.2024 v 9:00 | Karma článku: 33.08 | Přečteno: 1040 | Diskuse

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

a vůbec není černobílá, jak se možná některým zdá. Kolem nás lze spatřit tolik nádherných obrazů a detailů. Ta krása, má však svůj omezený čas.

25.1.2024 v 14:00 | Karma článku: 14.30 | Přečteno: 136 | Diskuse

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

zapomenout na nějakej ten milión v kapse, to je přeci normální. Před lid předstoupí, ručičkama rozhodí a omluví se. To se přeci může stát komukoliv. Kdo ví, co je vůbec pravdy na tom....

22.1.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.56 | Přečteno: 983 | Diskuse

Další články z rubriky Společnost

Filip Vracovský

Jak to vypadá Mordor ( Rusko ) už nám klepe na dveře ?

Krátká předsváteční úvaha ... Taky vás některé uklidňující zprávy spíš rozruší ? Račte vstoupit .....

28.3.2024 v 9:00 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 14 |

Michael Laitman

Odhalení tajemství Knihy života

Jeden mudrc kdysi řekl: „Člověk musí získat jak vědomosti, tak moudrost.“ Na otázku, jaký je mezi nimi rozdíl, odpověděl: „Vědomosti se získávají čtením knih, moudrost se získává čtením knihy, kterou jsi ty sám.“

28.3.2024 v 4:14 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 21 | Diskuse

Tadeáš Firla

KSČM a Jan Ámos Komenský

Myslím, že politické, nebo náboženské symboly mají veliký význam a pro některé lidí hodně znamenají. Dnes jsem si všiml dvou. Vedle sebe ve skříňce - logo KSČM a portrét Jana Ámose Komenského. Je to změna mysli, nebo pouhá fraška?

28.3.2024 v 1:25 | Karma článku: 8.05 | Přečteno: 103 | Diskuse

Václav Kunft

Krásná česká královna Viola Těšínská.

O Viole Těšínské je zoufale málo písemných zmínek. Není divu, nebyla příliš významná a manželkou panovníka byla pouze rok. O to víc může pracovat fantazie.

27.3.2024 v 15:05 | Karma článku: 14.20 | Přečteno: 323 | Diskuse

Jan Ziegler

Profesorova dcera spáchala sebevraždu, táta neměl na věno

Dá se říci, že univerzitní profesor Jaromír Čelakovský patřil ke společenské elitě Rakouska-Uherska, přesto však jeho rodina měla finanční problémy. Všechny své tři dospělé dcery provdat nedokázal.

27.3.2024 v 12:21 | Karma článku: 18.07 | Přečteno: 464 | Diskuse
Počet článků 811 Celková karma 23.03 Průměrná čtenost 715

Něco o sobě? Nic zajímavého, snad je dva citáty, které vystihují vše.

 

"Cokoli slyšíme, je názor, nikoli fakt.
Cokoli vidíme, je úhel pohledu,
nikoli pravda “.  
Marcus Aurelius
 

"Kdybych se měl snažit číst -
o odpovědích nemluvě -
všechny útoky namířené proti mně,
mohl bych to tady celé zavřít
a nedělat nic jiného.
Dělám to nejlepší, co umím a znám,
a chci to tak dělat až do konce.
Jestliže mi dá konec za pravdu,
nebude na tom, co proti mně říkají, záležet.
Jestli se nakonec ukáže, že jsem se zmýlil
nepomohlo by, ani kdyby deset andělů
přísahalo, že mám pravdu."

                        Abraham Lincoln

Můžete mě zaslat i vzkaz : pavelblog@email.cz
nebo mě naleznete zde :
https://twitter.com/PavelVrba3
Osobní stránky : http://pavelvrbaozivote.simplesite.com

 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...