11. listopad v Hradci Králové ve znamení vlčích máků.

Vlčí mák je nejen krásně kvetoucí rostlinou, ale je symbolem bolesti, smrti, nasazení, hrdinství a bojem o lidskost a svobodu. Tento symbol je spojený s datem 11. listopadu již sedmadevadesát let jako „ Den válečných veteránů “.

V tento den probíhají na celém území ČR pietní akty, které jsou právě vzpomínkou a připomínkou událostí, díky kterým jsme nyní zde. Ne jinak tomu je i v Hradci Králové. Přesně v 11 hodin byl  zahájen na  vojenském hřbitově na Pouchově pietní akt  za přítomnosti zástupců Senátu PČR a Parlamentu ČR, představitelů města – primátora MUDr. Zdeňka FINKA, náměstkyně primátora Ing. Anny Maclové, , zástupců útvarů Armády ČR a aktivních záloh, zástupců Českého svazu bojovníků za svobodu, Konfederace politických vězňů, Československé obce Legionářské a za královéhradecké biskupství se pietního aktu účastnil diecézní biskup Mons. Jan Vokál a generální vikář Mons.Josef Socha. 
Pietního aktu se účastnili i žáci místní základní školy, kteří jako generace vyrůstající v demokratické společnosti, měli možnost nejen společně s ostatními uctít památku padlých vojáků, ale také na vlastní oči vidět řadu osobností, mezi nimiž se pietního aktu účastnil veterán druhé světové války plukovník v.v. Ladislav Havrišák.

Z rozkazu ministra obrany ČR ke Dni veteránů :
V hluboké úctě a s respektem k jejich oběti se skláníme před památkou všech českých vojáků, které mobilizační rozkaz povolal do frontových zákopů. Mnozí z nich potom bojovali v Masarykových a Štefánikových legiích, na počátku dvacátých let bránili územní celistvost republiky, společně se svými syny a po boku Spojenců bojovali na frontách druhé světové války, slova své vojenské přísahy naplnili v odboji.Jedenáctý listopad tak v sobě nese silný náboj časové kontinuity mnoha událostí, avšak Den válečných veteránů nemá pouze vzpomínkový a historizující rámec. Neboť veteránem není jen ten, kdo prokázal svoji čest, odvahu a vlastenectví v minulosti, ale také ten, kdo neváhá ani dnes pod českou vlajkou hájit myšlenku svobody a demokracie. Novodobí veteráni Armády České republiky zanechali svoji zřetelnou stopu v mnoha zemích a jejich náročná a odpovědná práce je vysoce oceňována i doma. Získali si respekt a uznání nejen svou perfektní připraveností, ale také svým charakterem a vystupováním. Mají svůj výrazný podíl na tom, že naše armáda se těší vysoké podpoře veřejnosti. Vojákům – veteránům, lidem, pro něž služba vlasti vždy zůstala jejich nezpochybnitelným osobním krédem, patří naše úcta a vděk.

Ředitel Krajského vojenského velitelství plukovník Karel Filip ve svém projevu připomněl historické aspekty Dne veteránů a to nejen na hrdinství vojáků nejen během první a  druhé světové války, ale také připomněl hrdinství vojáků, kteří v loňském roce položili svůj život při plnění úkolů spojených s působením mírové mise v Afghánistánu.
Toto připomenutí hrdinů současné doby na tento pietní akt patřilo mimo jiné i proto, že 4 padlí vojáci pocházeli právě z Královéhradeckého kraje. Možná právě proto, by stálo za úvahu umístění symbolu novodobých veteránů „symbolické lavičky válečných veteránů“, i na důstojném místě v Hradci Králové, který by se tak zařadil vedle měst jako je Praha 2, Tábor, Zlín, Kyjov, ale i v kapli na základně v Bagramu v Afghánistánu. Je i symbolem poděkování, protože poděkovat, není slabost. 

Význam vlčích máků navíc doplnil ve svém projevu i primátor města Hradce Králové pan MUDr. Zdeněk FINK, který i připnutím znaku vlčích máků na klopu kabátu vyjádřil uznání všem veteránům.

V druhé části pietního aktu byla uctěna památka prvního legionáře, rodáka z Týniště nad Orlicí pana brigádního generála Františka Kryštofa. Legionáře a vojáka, který podstoupil se ctí veškeré útrapy obou světových válek, ale za svou odvahu a hrdinství byl později komunistickým režimem uvězněn. Většina jeho života je spojena s městem Hradec Králové a celým regionem.  Návrh na ocenění generála Kryštofa  resortním vyznamenáním „ Křížem obrany státu ministra obrany České republiky„ in memoriam,  podal Výbor pro obranu Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR  ministru obrany ČR Martinu Stropnickému.

 

Při pietním aktu u hrobu brigádního generála Františka Kryštofa jsem jen marně přemýšlel, proč není dosud ve městě Hradec Králové pojmenováno žádné místo, ulice a ani dům a proč dosud žádná politická reprezentace a vedení města v uplynulém čtvrtstoletí, nedokázala jménu brigádního generála Františka Kryštofa dát mnohem větší společenskou vážnost.
Ale kdo ví, třeba se něco změní.

Podrobné informace o brigádním generálovi Františku Kryštofovi naleznete  zde : 

 

Pietní akt ke Dni veteránů 11.11.2015

 

Pietní akt u hrobu generála  Františka Kryštofa

 

Kompletní fotogalerii naleznete zde :

Autor: Pavel Vrba | středa 11.11.2015 13:09 | karma článku: 16,22 | přečteno: 643x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90