Když přichází Retroměstečko.

Retro - tak nazýváme něco, co je minulé, mnohdy zaniklé a bývalé. Tento pojem však může být lehce zavádějícím. Neboť vše co bylo, nás tvořilo a bylo součástí našeho života a je neoddělitelnou součástí nás a našich vzpomínek.

O prvním říjnovém víkendu letošního roku se opětovně chystám na akci, kterou její pořadatelé nazvali „ Retroměstečko 2015 “ a které se stalo svým již 5. ročníkem neoddělitelnou součástí městských slavností města Pardubic.
Retroměstečko, které pokaždé díky zajímavému programu přiláká řadu diváků a návštěvníků, nejen díky místu konání v dnes již bohužel opuštěných kasárnách Tomáše Garrigua Masaryka, ale také díky vystavovaným exponátům vojenské techniky ČSLA , historickým exponátům, ale také velmi zajímavým ukázkám techniky, výstroje a výzbroje ozbrojených složek a záchranných složek.
I v letošním roce nachystali pořadatelé pro návštěvníky zajímavé akce, mezi něž patří např. „ Zeď hanby“ připomínající Berlínskou zeď rozdělující Německo do dvou tehdejších světových řádů.
Záštitu a podporu letošního Retroměstečka 2015 převzala řada osobností našeho politického a veřejného života jako například ministr spravedlnosti JUDr. Robert Pelikán, Ph.D., místopředsedkyně Senátu Parlamentu ČR Mgr. Miluše Horská a mnoho dalších.
Připravený program nebude jen o statických ukázkách techniky, ale návštěvníkům nabídne i dynamické ukázky ve formě bojovek a soupeření techniky. I pro malé návštěvníky je pořadateli připraven zajímavý program, při kterém budou moci malí návštěvníci získat zajímavé ceny a dárky.
 

Více informací naleznete zde :

Pro mě osobně je tato akce zajímavá nejen z pohledu vystavené techniky, ale i díky osobní místo na ty to kasárna, ve kterých jsem prožil část života.
Mimo všechny ukázky a připravený program by navíc nemělo být zapomínáno na jakýsi odkaz všech těch zdí, ploch a němých svědků, které zažily nejen novodobé osudy vojáků, kteří sloužili v řadách ČSLA a Armády ČR, ale také osudy vojáků naší první republiky. Osudy do kterých zasáhli pochmurné události 2 světové války a jejichž službu dnes již připomínají jen staré dobové fotografie. Fotografie vojáků právě z kasáren TGM, kteří v době své služby netušili, že za pár let zachvátí svět 2. světová válka a v jejichž době služby v Německu narůstal nacismus a naše vlast měla před sebou tragické období své historie.

A snad právě s ohledem na všechny historické události, ale i dnešní svět platí pro vystavovatele ozbrojených složek a záchranných složek nezpochybnitelné moudro Je dobře, že nás nepotřebujete. A je mnohem lepší, že jsme zde, až nás potřebovat budete.“

 

Malé ohlédnutí za retroměstečkem 2014

 

Retroměstečko 2015

 

Dále publikováno zde :

Autor: Pavel Vrba | pondělí 14.9.2015 1:00 | karma článku: 14,84 | přečteno: 522x
  • Další články autora

Pavel Vrba

Moji milí bakaláři,

12.2.2024 v 19:00 | Karma: 17,03

Pavel Vrba

Zima není vůbec nudná, naopak

25.1.2024 v 14:00 | Karma: 14,30

Pavel Vrba

No co no, tak se omluví

22.1.2024 v 8:00 | Karma: 35,65

Pavel Vrba

Podivnosti myšlenek letošní zimy

19.1.2024 v 19:49 | Karma: 15,90